Huis verkopen in slechte staat?
Een huis met achterstallig onderhoud verkopen kan onverwachte problemen met zich mee brengen. De meeste mensen op de huizenmarkt huren of bezitten al een woning en willen vaak niet met dubbele lasten opgescheept zitten. Kopers betalen vaak al de hoofdprijs voor een woning. Moet je ook nog geld neertellen voor extra onderhoud, dan haken ze af.
Stel dat in uw straat of buurt ook een andere vergelijkbare woning te koop staat, welke geen achterstallig onderhoud heeft, is de kans groot dat potentiële kopers van uw huis toch hiervoor gaan. Als er immers andere vergelijkbare woningen in betere staat te koop staan, waarom zouden ze dan voor uw woning kiezen? Een koper kiest vrijwel altijd voor een beter onderhouden huis. Of de koper verwerkt de kosten voor het opknappen van de woning in het bod.
Een woning in slechte staat verkopen
Veel woningen in slechte staat staan maandenlang te koop en worden uiteindelijk voor een lage prijs verkocht. Wanneer u gedurende de leegstand eigenaar bent van het pand draait u voor de kosten op. Zo blijft u natuurlijk belastingen betalen en wanneer er een hypotheek op het huis gevestigd is, zal deze ook betaald moeten blijven worden.
Bijna één op de zes mensen in Nederland woont in een huis met een of meer grote gebreken, zoals verrotte raamkozijnen, lekkende daken of vochtige muren. Dat zijn vaker huurhuizen dan koopwoningen, blijkt uit de Monitor Brede Welvaart van het CBS.
Maar liefst drie kwart van deze woningen staat langer dan 8 maanden te koop.
Natuurlijk kan het altijd erger en kan het zelfs zo zijn dat uw huis jarenlang te koop staat voor een koper zich aandient.
De Financiering van een woning met achterstallig onderhoud
Het kan moeilijk zijn voor kopers om een hypotheek te krijgen voor een huis met achterstallig onderhoud. Dit maakt dat de groep mensen die in aanmerking kan komen voor de aankoop van uw woning drastisch kleiner wordt.
Al is het wellicht voor uw potentiële koper geen probleem dat het huis wat liefde nodig heeft, kan dit het wel zijn voor de bank die gevraagd wordt om de financiering rond te maken.
Hypotheekverstrekkers willen vaak graag dat er een bouwkundig rapport wordt opgesteld om inzicht te krijgen in de staat van het huis en de verbouw- en opknapkosten.
Dit kan tot gevolg hebben dat een hypotheekverstrekker als voorwaarde stelt dat het achterstallig onderhoud verholpen wordt voor er een hypotheek verstrekt wordt. Een andere mogelijkheid is dat ze een hogere eigen inleg vragen aan de potentiële kopers.
Het verbouwen van een huis met achterstallig onderhoud
Bij een verbouwing komt vaak veel stress en onverwachte kosten kijken. Dit is extra gedoe bovenop het kopen van een huis en voor veel mensen hun vaste baan. Er moet een aannemer en verschillende vakmensen gevonden worden, de juiste bouwmaterialen moeten gekocht worden en wie weet kom je hierbij altijd nog een ander verborgen gebrek tegen.
Natuurlijk zou u de woning zelf kunnen verbouwen voor u deze te koop aanbiedt. Dit is natuurlijk goed mogelijk en brengt ook risico’s met zich mee. Wat als de badkamer die u zo mooi vindt niet in de smaak valt bij potentiële kopers?
Dat is wellicht de minst prettige situatie. Wanneer de waarde van de woning niet een hogere stijging laat zien dan wat u er in geïnvesteerd heeft.
Het type verbouwing wat u wil laten doen heeft dan ook een grote invloed op het effect wat deze heeft op de waarde van het huis. Je zou verbouwingen op kunnen delen in twee soorten. Namelijk waardevaste verbouwingen en smaakgevoelige verbouwingen.
Waardevaste verbouwingen
Waardevaste verbouwingen zijn vaak mee te financieren met de koop van een woning. Deze kosten komen dan terecht in een bouwdepot. Denk hierbij aan verbouwingen die bijvoorbeeld zorgen voor meer ruimte, of een andere indeling van het huis. Een dakkapel, een uitbouw, een nieuw dakterras of een extra woonlaag.
Smaakgevoelige verbouwingen
Smaakgevoelige verbouwingen zijn zoals de naam het al zegt. Smaakgevoelig. En over smaak valt te twisten. Die keuken met die leuke roze kastjes vind jij wellicht fantastisch, terwijl dit niet voor iedereen geldt. Dit soort verbouwingen kunnen vaak maar voor 65% meegefinancierd worden. Wanneer de badkamer of keuken dus flink aan vervanging toe is, maakt dit de kansen voor veel kopers kleiner.
Vaak zien we dat bij het overlijden van een familielid de woning in slechte staat door de erfgename(n) verkocht moeten worden. Zo’n woning ben je vaak als erfgename graag snel kwijt.